KROPSTERAPEUTISK TRÆNING
27. november 2018
Årsberetning 2018
4. april 2019
Hver måned holder Projekt Q-Værk, i samarbejde med Dansk Kvindesamfund Krisecenter, en TALK i Netværkshuset Q-Værk. TALKEN i denne måned var af Carina Nielsen som er Børneterapeut hos Mødrehjælpen. Mødrehjælpen er en organisation der rådgiver og forbedrer vilkår for udsatte børnefamilier og gravide, i svære situationer. Emnet i Carinas TALK, var børn i voldsramte familier.

Carina fortalte i dagens TALK om hvordan vold i familien påvirker børn. Carina har arbejdet i mere end 10 år med børn og deres mødre i behandlingstilbuddet fra Mødrehjælpen; Ud af Voldens Skygge. Behandlingstilbuddet er et tilbud, hvor børn og kvinder kan få hjælp til at bearbejde følgevirkningerne af den vold de har været udsat for, igennem gruppeterapi.

Carina fortalte hvordan børn der er vokset op i voldsramte hjem, kan blive påvirket på forskellige måder. Dette gælder både børn der har set eller oplevet volden imellem forældrene eller børn som selv har været udsat for vold. Ifølge SFI og Mødrehjælpens rapport Voldens Børn fra 2017, har børnene det ofte sværere end andre børn i skolen, både i det sociale liv, men også psykisk og nogle gange fysisk.

Carina fortalte at samtaler med børnene vidner om at børnene sanser og fornemmer meget mere end de voksne tror. Nogle børn har været vidne til psykisk eller fysisk vold, andre har ikke set volden, men fornemmer stadig de udefinerbare faktorer og atmosfæren.
Fælles for mange af børnene er at de ikke har et ordforråd til at fortælle om hvad de har mærket eller set. At snakke om vold er stadig et stort tabu, og mange forældre eller andre voksne tror misforstået at de beskytter børnene, ved ikke at snakke om volden.
Det kan også være svært for børnene at havne imellem en mor og far som er uvenner. Carina ser ofte at børnene mest handler efter hvad de tænker er det bedste for deres forældre. Det kan f.eks. være at barnet, hvis forældrene er skilt, vælger at være lige meget tid hos moren og hos faren, selvom det egentlig selv føler sig bedst tilpas hos den ene forælder, men for ikke at gøre nogle af forældrene kede af det. Det kan også være at barnet vælger at holde med sin far i et skænderi mellem moderen og faderen, fordi at barnet ved at det går mindre ud over moderen hvis barnet gør dette. Der er mange andre scenarier og tanker der gør sig gældende hos barnet, som skal agere i en familie hvor der er vold. Fælles for dem alle er dog at det kan være enormt komplekst for barnet at vokse op i en sådan familie, og mange af børnene er på overarbejde når de forsøger at tilpasse sig forældrenes indbyrdes relation.

Carina fortalte derudover om:
• Hvordan volden ser ud fra børnenes perspektiv.
• Hvordan børnenes reaktion er under og efter volden.
• Hvilke tegn det er vigtigt at ligge mærke til hos et barn der har levet/lever i en familie med vold.

Vi var glade for at så mange kvinder kom og hørte om Børn og Vold i familien af Carina og ser frem til næste måneds Talk om Digitale Billedkrænkelse. Tusind tak til Carina for et rigtig spæmdemde og lærerigt oplæg.

Vil du med til næste Talk så tilmeld dig på:
Tlf.: 93 92 90 03
Mail: kontakt@qvaerk.dk


Dette indlæg er skrevet af: Paulina Hvidberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.